geschiedenis-den-bosch

 Historie

Hotel Central en Familie Rademaker: ruim 110 jaar samen in gastvrijheid

 

Een bijzondere pleisterplaats in hartje 's-Hertogenbosch
's-Hertogenbosch
is bekend om haar eeuwenoude centrum. De stad ontving al in 1196 haar stadsrechten. Het oudst overgebleven stenen huis van Nederland, gebouwd begin 13e eeuw, staat trots aan de Markt, nog steeds het échte centrum van de stad Den Bosch. Zich kenmerkend door de karakteristieke driehoekige vorm, omgeven door traditionele oude gevels. In het midden van de noordzijde van deze Markt valt direct het majestueuze pand van Hotel Central op. Nog steeds op de plaats waar ooit het hotel begonnen is in 1894! 

Geschiedenis van het pand
De historie van de kern van het pand, "De Leeuwenborgh", gaat terug tot in de 15e eeuw. Al vanaf voor de eeuwwisseling naar de 16e eeuw werd het pand bewoond door ridder Dirck de Roover, Heer van Nemelaer. De geschiedenis geeft aan dat hij zelfs in 1506 gastheer was van Maria van Bourgondië, de gemalin van keizer Maximiliaan van Oostenrijk, die in het pand heeft overnacht. Voordat in 1894 Jos van Eugen het pand kocht om er een hotel-café-restaurant met 29 kamers te beginnen, kende het pand vele doeleinden: variërend van zetel van de Hoofdwacht van het garnizoen (de militaire politie van de stad) gedurende twee eeuwen tot postkantoor (gedurende 30 jaar).

'Als je van stof houdt...'
Vanaf de overname van het hotel in 1905 werd er geïnvesteerd, gebouwd en verbouwd. 'Als je van stof houdt moet je bij Rademaker gaan werken, die is altijd bezig', was een bekend gezegde. Voorbeelden van bouwactiviteiten zijn er te over: de eerste nieuwbouw werd gerealiseerd in 1976, gevolgd door de tweede in 1985 en de derde in 1987. Ook in 1987 werd de kelder uitgegraven en compleet gerestaureerd in originele staat. De ruimte doet tegenwoordig dienst als zeer bijzondere ontbijtruimte, maar is ook geschikt voor sfeervolle feesten. Wanneer er niet werd nieuw gebouwd of uitgebreid gerestaureerd vonden regelmatig kleine verbouwingen en renovatieactiviteiten plaats, alsook herinrichtingen van hotelkamers en andere ruimtes. Al deze bouwactiviteiten resulteren in het huidige, kwalitatief zeer hoogstaande en sfeervolle hotel dat in totaal 125 kamers, 14 zalen, brasserie, restaurant en 2 bars omvat. De laatste verbouwing leverde een heel eigentijdse uitbreiding op: een zeer ruim fitnesscentrum op het dak met uitzicht op de basiliek St. Jan.

De familie Rademaker: hoteliers in hart en nieren
Je moet wel een apart gen hebben als een hotel al ruim honderd jaar in eigendom is van één en dezelfde familie. In 1905 nam J.P.E.J. (Johan) Rademaker Hotel Central aan de Markt over van Jos van Eugen. Zijn zoon Jan nam het vervolgens over, terwijl diens broer Antoon het Oranje Hotel, in de Verwerstraat betrok in 1919. Ome Jan 'was dolgelukkig' toen zijn neef Tonnie Central weer overnam  'omdat Central daarmee in de familie kon blijven'. Tonnie is sinds de oorlogsjaren al directeur en vierde enige jaren geleden zijn 65-jarig jubileum als directeur. Nog altijd voert hij de directie samen met zijn dochter Karin.  En de 5e generatie zit inmiddels op de Hotelschool.

Over schrijven gesproken...
De geschiedenis van Hotel Central is inmiddels 3 keer vastgelegd in een kleine uitgave; de eerste keer toen Central 75 jaar in de familie was, met veel oog voor de geschiedenis. De tweede keer bij het 90 jarig jubileum met allerlei anekdotes. En ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum is in het boek '100 jaar gastvrijheid' , de combinatie tussen Central- de familie Rademaker en de stad 's-Hertogenbosch voor de 3e keer vastgelegd. Het boek geeft duidelijk aan dat Hotel Central onlosmakelijk verbonden is aan de stad 's-Hertogenbosch en haar inwoners. Central draagt niet voor niets de bijnaam 'de huiskamer van de stad'. De huiskamer waar velen samenkomen: of het nou > Z.K.H. Prins Amadeiro de XXVe is die hier met zijn gevolg zijn Zomerpaleis bezoekt, de bekende Bossche troubadour Cor Versteeg die er voor een luisterend publiek zijn nieuwe CD presenteert, de vele muziekskes die hun carnavalsnummers 'speulen' of de bezoekers die komen om te genieten van de gevoelige klanken van vooraanstaande Nederlandse en internationale jazzmusici. Ieder voelt zich hier thuis, elk op zijn eigen manier.

Wij hopen van harte dat ook u zich zo thuis voelt in onze 'huiskamer'. En dat wij u hier nog vaak mogen verwelkomen tussen de Bosschenaren.
Graag tot ziens!

Karin Rademaker