Een geschiedenis vol gastvrijheid

1905


Johan Rademaker neemt Hotel Central over. Het hotel telt op dat moment 29 kamers, allemaal voorzien van warm en koud stromend water – een luxe voor die tijd.

1959


Tony en Miep Rademaker nemen Hotel Central over. Al voor de start lagen de eerste bouwtekeningen klaar. Zoon Frank Rademaker omringd door de ambitieuze bouwplannen van zijn ouders. De toekomst was uitgestippeld.

1972


Het achterste gedeelte van Hotel Central wordt afgebroken om plaats te maken voor uitbreiding. Er verrijst een nieuw deel met 55 hotelkamers en 3 vergaderzalen. Ook verhuist de receptie naar de achterkant van het gebouw, aan het Burgemeester Loeffplein – een directe reactie op het verbod op autoverkeer op de Markt.

1985


De groeiambitie van Tony Rademaker krijgt verder vorm met een tweede uitbreiding op een naastgelegen perceel. Er worden 28 hotelkamers toegevoegd, samen met de bijzondere Ramses Suite en twee nieuwe vergaderzalen. De kamers zijn royaal ingericht, een badkamer met apart toilet en met twee grote bedden van 1.30 x 2.10 meter – een vooruitstrevend concept geïnspireerd op zijn bezoek aan USA.

1986/1987


Het oorspronkelijke hotelpand aan de markt wordt gesloopt ten behoeve van nieuwbouw. Zo ontstaat er tijdelijk ‘een gat in de markt’. De 14e-eeuwse kelder blijft behouden en wordt volledig gerestaureerd. De monumentale gevel aan de Markt wordt, volgens strenge richtlijnen, volledig in oude stijl herbouwd. Op deze plek ontstaat ruimte voor 39 nieuwe kamers en 2 junior suites. Het hotel heeft nu 125 kamers en 3 suites. De 14e-eeuwse kelder wordt sinds dien dagelijks gebruikt voor het ontbijt en er worden regelmatig (trouw)feesten gevierd. Daarna volgt nog een uitbreiding van 6 vergaderzalen.

1991


Karin Rademaker, de vierde generatie, treedt toe tot het familiebedrijf. Samen met haar vader Tony zet zij zich vol overgave in voor hun gedeelde missie: ‘Central steeds mooier maken’. Onder hun leiding begint een periode van vernieuwing, die het hotel stap voor stap naar een hoger niveau tillen en volgt er viersterren superior.

1998


Het café en het petit restaurant ondergaan een metamorfose en maken plaats voor Brasserie Central en Tony’s Bar. Met Belgische invloeden op de kaart – zoals het garnalenkroketje met gefrituurde peterselie – ontwikkelt de Brasserie zich tot een geliefde plek in de stad.

2006


Op de hoogste verdieping van het hotel wordt de fitnessruimte gerealiseerd. Vanaf hier kijk je uit over de stad en heb je een prachtig zicht op de Sint-Jan. Zelfs wie niet komt sporten is welkom om even naar boven te gaan en te genieten van het uitzicht – met verrekijker binnen handbereik.

2015/2016


Op 91-jarige leeftijd overlijdt Tony Rademaker. Zijn woning wordt bij het hotel getrokken en verbouwd tot het huidige Penthouse.

2017/2020


Met een flinke investering worden 60 hotelkamers, de Hoofdwacht en keuken met brasserie vernieuwd. Een nieuwe, stijlvolle serre vormt een harmonieus geheel met zowel de herstelde voorgevel als de vernieuwde interieurs met het onovertroffen uitzicht op de historische markt.

2020/2021


Tijdens de coronaperiode moet het hotel noodgedwongen vrijwel volledig sluiten. Central blijft creatief en zo ontstaat er, midden in deze heftige tijd, onder andere: het unieke pop-up terras Cé bij Dieske.

2022


Tom Rademaker, de vijfde generatie, treedt toe tot het familiebedrijf en brengt samen met zijn tante Karin nieuwe energie. Hun missie ‘Samen zorgeloos genieten’ plaatst zowel gasten als medewerkers

centraal – met aandacht, beleving en toekomstgericht familiegevoel.

2025


Hotel Central viert op 14 mei zijn 120-jarige verjaardag.