Het Witte Goud van Brabant | Asperges

Zodra de eerste zonnestralen de Brabantse velden verwarmen, breekt er in deze provincie een bijzonder seizoen aan: het aspergeseizoen. Tussen ongeveer eind april en 24 juni worden de Brabantse asperges geoogst, een traditie die diepgeworteld zit in de cultuur en het culinaire hart van de streek. Ze worden niet voor niets ‘het witte goud’ genoemd — deze elegante, witte stengels vertegenwoordigen smaak, traditie en vakmanschap in één.


De Brabantse asperge dankt haar verfijnde smaak aan de bijzondere zandgrond in de regio. De goed doorlatende bodem in combinatie met het milde klimaat zorgt ervoor dat asperges hier optimaal kunnen groeien. Doordat de asperges onder de grond worden gehouden, blijven ze wit. Zodra een asperge haar kopje boven het zand uitsteekt en zonlicht vangt, begint de verkleuring naar groen. In Brabant wordt het steken van asperges nog steeds met de hand gedaan — een ambacht dat al generaties lang wordt doorgegeven. Steken is precisiewerk: de stengel moet zorgvuldig uit de aarde gehaald worden zonder deze te beschadigen, zodat de smaak en structuur behouden blijven.


Symbool van de lente

De komst van de eerste Brabantse asperges is ieder jaar weer een feestelijk moment. Op talloze plekken in de provincie worden aspergefeesten, proeverijen en markten georganiseerd, ook in Den Bosch uiteraard. Restaurants stellen speciale aspergemenu’s samen waarin de seizoensgroente in de hoofdrol staat. De klassieke combinatie van asperges met ham, hardgekookt ei en botersaus blijft ongeëvenaard, maar chefs durven ook steeds meer te experimenteren. Zo vind je tegenwoordig asperges in salades, risotto, quiches en zelfs op de barbecue. Heb je al eens asperge ijs gehad?

Wat deze groente extra bijzonder maakt, is de relatief korte periode waarin hij verkrijgbaar is. Dit maakt het witte goud tot een exclusieve traktatie waar je extra van geniet zolang het kan. Er gaat niets boven de smaak van verse, net gestoken Brabantse asperges: zacht, sappig en met een subtiele, aardse toon.


Aspergefeitjes

Asperges zijn niet alleen lekker, maar zitten ook vol verrassingen. Wist je bijvoorbeeld dat een aspergeplant tot wel 10 jaar oud kan worden en jaar na jaar nieuwe stengels blijft geven? En op warme dagen kan een asperge maar liefst 7 centimeter per dag groeien — je zou het bijna kunnen zien gebeuren!


In de oudheid werd al geloofd dat asperges een afrodisiacum waren en geneeskrachtige eigenschappen hadden. Ze zouden de lever zuiveren, vermoeidheid bestrijden en zelfs liefdeskriebels aanwakkeren.


Nog zo’n bijzonder weetje: niet iedereen ruikt het typische luchtje na het eten van asperges. Dit komt doordat sommige mensen een specifiek enzym missen om die geur waar te nemen. Of je het ruikt of niet, het hoort er een beetje bij!


Tip: zo maak je asperges perfect schoon en kook je ze


Asperges schoonmaken en bereiden is eenvoudiger dan het lijkt, tenminste, als je het goed doet. Zo pak je het aan:


1.    Was de asperges voorzichtig onder koud water om zand en aarde te verwijderen.

2.    Schil ze zorgvuldig met een dunschiller vanaf ongeveer 2 centimeter onder het kopje naar beneden. Draai de asperge steeds een beetje zodat je rondom schilt. De schil is taai en moet er helemaal af.

3.    Snijd het houterige uiteinde (ongeveer 2 centimeter) van de onderkant af.

4.    Breng een ruime pan met water aan de kook en voeg een snufje zout, een klontje boter en eventueel een beetje suiker toe.

5.    Leg de asperges voorzichtig in het water, breng opnieuw aan de kook en laat ze afhankelijk van de dikte 8 tot 12 minuten zachtjes koken.

6.    Haal de asperges met een schuimspaan uit de pan en laat ze kort uitlekken op een schone theedoek.


Serveer ze klassiek met ham, ei en botersaus of laat je creativiteit de vrije loop. Geniet ervan zolang het seizoen duurt — het witte goud is het proeven meer dan waard.


Heb je trek gekregen na het lezen, kom langs op ons dakterras of in Brasserie Cé. Heb je leuke recepten,
laat het ons weten.