rsz_20180823_visitbrabant_db_-_sint-jan_akkoord_rolf
vesting-en-varen
20180823_visitbrabant_denbosch_hr_007_8078
voorzijde-brasserie-ce-by-night
plein-jbac
Beste Prijsgarantie
 — 
Voer de code in

Een geschiedenis vol gastvrijheid

De huiskamer van ’s-Hertogenbosch

Wie wil weten hoe gastvrijheid voelt, die gaat naar Golden Tulip Hotel Central. Het bezorgen van een warm welkom is hier misschien niet uitgevonden, maar het ligt wel diep in ons DNA verankerd. En dan bedoelen we die meest bourgondische vorm van gastvrijheid. In de beste Brabantse traditie. Zoals dé hotelfamilie van ’s-Hertogenbosch die hier al vier generaties lang viert. En zoals de eerste bewoners van deze historische plek het meer dan 600 jaar geleden al vierden.

 

Ga even mee naar 1422

Het is 1422. Dirck de Roover, gulle Bosschenaar en tevens ridder, schenkt zichzelf een titel, Heer van  de Nemelaer, en een stadskasteel, De Leeuwenborgh. Hier ontvangt hij tout ’s-Hertogenbosch. Het waren legendarisch gezellige tijden. En toen moest Jheronimus Bosch nog geboren worden (zo’n beetje tegenover). Ook hij heeft zich hier ongetwijfeld aangenaam laten inspireren. Zoals weer wat later Keizer Maximiliaan van Oostenrijk en diens vrouw Bianca Maria Sforza hebben het zich hier goed laten smaken. Om maar wat namen te noemen.

 

Ondertussen aan de Markt

In de eeuwen hierna krijgt het begrip gastvrijheid een iets andere invulling. De Hoofdwacht vestigt zich hier aan de Markt en bezorgt het plaatselijke boevengilde een warm welkom. Vervolgens doet deze plek nog even dienst als het gezelligste postkantoor van de wereld. Tot in 1896 de aloude warmte uit de tijd van Dirck weer terugkeert. Het huis wordt een café-restaurant, de naam Central.

 

Geboorte van een hotelfamilie

Niet veel later is daar Johan Rademaker, geboren gastheer. Hij is het die in 1905 van Central een hotel maakt en de basis legt voor dé hotelfamilie van deze stad. Meest illustere opvolger tot nu toe? Kleinzoon Tonny, de tot zijn 91e actieve grondlegger van het huidige, hypermoderne, bourgondische hotelcomplex. En nu is het achterkleindochter Karin die dagelijks met haar team laat zien wat Hotel Central maakt tot wat het is en nog heel lang hoopt te blijven: de huiskamer van ’s-Hertogenbosch.

 

Historisch sfeervol en hypermodern ineen

Zo historisch sfeervol als Hotel Central is, zo eigentijds en hypermodern is het ook. Dat geldt voor al onze 125 droomkamers, elk van de 12 multifunctionele topzalen, brasserie Cé, private dining De Leeuwenborgh, de 14e eeuwse gewelvenkelder De Hoofdwacht, de Moriaenbar, onze fitness (met feeëriek uitzicht op de Sint-Janskathedraal) en ons unieke penthouse.

 

Jheronimus was hier nog kind aan huis

Schuin tegenover waar nu Hotel Central zit, zag in 1450 Jheronimus Bosch het licht. Grote kans dat de kleine Jeroen nog bij ons op de stoep heeft gespeeld. Zodat hij jaren later, hevig geïnspireerd, kon uitgroeien tot een van ’s werelds befaamdste schilders en veruit de beroemdste Bosschenaar (met z’n atelier náást ons pand). We eren hem graag met een standbeeld op de Markt en een prachtzaal in ons hotel.

 

Ook muziek leeft in Hotel Central

Al meer dan honderd jaar is Hotel Central het kloppend hart van de meest uiteenlopende Bossche activiteiten. Muziek speelt daarbij vaak een hoofdrol. Omdat we er heel blij van worden en het mensen verbindt. Van live concerten tot DJ-sets. Van carnaval tot Jazz in Duketown. En van shantykoren tot Jazzy Sounds. Muziek leeft in Hotel Central. En hoe!

 

Genieten met hoofdletter G

In Hotel Central leggen we jou op alle mogelijke manieren in de watten. Maar ook tot in de verre omtrek is het genieten met een hoofdletter G. Van de pittoreske stadsgezichten, het altijd inspirerende Design Museum Den Bosch en de schitterende Sint-Janskathedraal tot het internationaal vermaarde Noordbrabants Museum en het prachtige Van Gogh National Park. Geen zin om te lopen? Trek eropuit met onze e-bikes of (extra gezellig) onze tandemfiets naar Het Bossche Broek. Vraag ernaar bij de receptie.


‘Als je in Hotel Central bent, dan wil ik dat je aan alles merkt dat je in het hart van Brabant bent. Dat je je helemaal welkom voelt. Lekker op je gemak en aangenaam verwend. Dit is thuiskomen.’
Karin Rademaker